Ad image

SHBA-ja paraqet planin për partneritet të ri me vendet e Amerikës Latine

Kosova News
Kosova News 19:03 -08/06/2022

Administrata e presidentit të SHBA-së Joe Biden prezantoi një plan për një partneritet të ri ekonomik me vendet e Amerikës Latine në një samit të organizuar sot.

Megjithatë, ky samit rajonal, i organizuar nga Uashingtoni, u karakterizua nga mosmarrëveshje për listën e vendeve të ftuara për të marrë pjesë.

Agjenda amerikane e samitit u ndërpre nga një bojkot i pjesshëm i liderëve të disa vendeve të Amerikës Latine, të pakënaqur me vendimin e Uashingtonit për të mos ftuar përfaqësuesit e Kubës, Venezuelës dhe Nikaraguas në samit.

Një zyrtar i lartë i administratës amerikane tha se Biden po u ofronte vendeve të Amerikës Latine një alternativë ndaj ndikimit në rritje të Kinës, e cila kërkonte rritjen e ndikimit të SHBA-së, duke përfshirë investime më të mëdha amerikane, forcimin e linjave të furnizimit dhe përmirësimin e marrëveshjeve ekzistuese tregtare.

Megjithatë, administrata Biden po revokon koncesionet tarifore në bazë të marrëveshjes së Partneritetit të SHBA-së për Prosperitet Ekonomik, e cila është ende në fuqi dhe, sipas një zyrtari amerikan të paidentifikuar, fillimisht do të fokusohet në punën me “partnerët me të njëjtin mendim” që kanë nënshkruar tashmë marrëveshje për bashkëpunimin ekonomik dhe tregtinë me SHBA-në./kp/

Shpërndaje