Ad image

​Pesë anëtarë të rinj të KS të OKB-së me mandat dyvjeçar nga viti 2023

Kosova News
Kosova News 19:28 -09/06/2022

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara zgjodhi sot Ekuadorin, Japoninë, Maltën, Mozambikun dhe Zvicrën në Këshillin e Sigurimit të OKB-së për një mandat dyvjeçar që fillon më 1 janar 2023.

Të pesë vendet konkurruan pa kundërshtime për një vend në organin 15-anëtarësh përgjegjës për ruajtjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare.

Ata do të zëvendësojnë Indinë, Irlandën, Kenianë, Meksikën dhe Norvegjinë.

Për të siguruar përfaqësimin gjeografik, vendet u ndahen grupeve rajonale.

Edhe nëse kandidatët konkurrojnë pa opozitë në grupin e tyre, ata duhet të marrin përsëri mbështetjen e më shumë se dy të tretave të votave në Asamblenë e Përgjithshme.

Ekuadori mori 190 vota, Japonia 184, Malta 185, Mozambiku 192 dhe Zvicra 187.

Këshilli i Sigurimit është i vetmi organ i OKB-së që mund të merr vendime ligjërisht të detyrueshme, të tilla si vendosja e sanksioneve dhe miratimi i përdorimit të forcës. Ajo ka pesë anëtarë të përhershëm me të drejtë vetoje: Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Franca, Kina dhe Rusia.

Shpërndaje