Ad image

Zbulohet bima më e madhe e njohur në Tokë

Kosova News
Kosova News 13:35 -02/06/2022

Bima më e madhe e njohur në Tokë – një bar deti afërsisht tre herë më i madh se Manhattan është zbuluar në brigjet e Australisë.

Duke përdorur testimin gjenetik, shkencëtarët kanë përcaktuar se një livadh i madh nënujor në Australinë Perëndimore është në fakt një bimë.

Besohet se është përhapur nga një farë e vetme për të paktën 4500 vjet, transmeton rtv21.tv.

Bari i detit mbulon rreth 200 km katrorë, thanë studiuesit nga Universiteti i Australisë Perëndimore.

Ekipi gjeti zbulimin aksidentalisht në Gjirin e Shark, rreth 800 km në veri të Perthit.

Ata kishin vendosur të kuptonin diversitetin gjenetik të specievei njohur gjithashtu si barërat e këqija i cili zakonisht gjendet përgjatë pjesëve të bregdetit të Australisë.

Studiuesit mblodhën fidane nga i gjithë gjiri dhe ekzaminuan 18,000 shënues gjenetikë për të krijuar një “gjurmë gishti” nga çdo mostër.

Ata kishin synuar të zbulonin se sa bimë përbënin livadhin.

“Përgjigja na tronditi – ishte vetëm një!” tha Jane Edgeloe, autorja kryesore e studimit.

“Kjo është e gjitha, vetëm një bimë është zgjeruar mbi 180 km në Gjirin e Shark, duke e bërë atë bimën më të madhe të njohur në Tokë.”

Bima është gjithashtu e jashtëzakonshme për qëndrueshmërinë e saj, pasi është rritur në vende përtej gjirit me kushte jashtëzakonisht të ndryshueshme.

“Duket se është vërtet elastike, duke përjetuar një gamë të gjerë temperaturash dhe kripërash plus kushte ekstreme të dritës së lartë, të cilat së bashku zakonisht do të ishin shumë stresuese për shumicën e bimëve”, tha Dr Elizabeth Sinclair, një nga studiuesit.

Lloji në përgjithësi rritet me një shpejtësi deri në 35 cm në vit. Kjo është mënyra se si studiuesit vlerësuan se i janë dashur 4500 vjet për t’u shtrirë në madhësinë e saj aktuale.

Hulumtimi është publikuar në revistën Proceedings of the Royal Society B./21Media

Shpërndaje