Ad image

Roveri i NASA-s ka gjetur kulla shkëmbore me pamje të çuditshme në Mars

Jeton Sopa
Jeton Sopa 22:59 -07/06/2022

Roveri Curiosity ka gjetur një formacion të jashtëzakonshëm shkëmbor që përshkon peizazhin e Marsit.

Midis rërave të cekëta dhe gurëve të Kraterit Gale ngrihen disa kulla shkëmbore gjarpëruese – thumbat e sedimentit duken pothuajse si rrjedha të ngrira uji të derdhur nga një enë e padukshme në qiell.

Në realitet, ekspertët thonë se kolonat ndoshta janë krijuar nga substanca të ngjashme me çimento që dikur mbushnin të çara të lashta të shkëmbinjve. Ndërsa shkëmbi më i butë gërryhej gradualisht, rrjedhat gjarpëruese të materialit kompakt mbetën në këmbë.

Formacionet shkëmbore u kapën nga një kamerë në bordin e roverit Curiosity më 17 maj, por imazhi u shpërnda vetëm javën e kaluar nga NASA dhe ekspertët në institutin SETI.

Sado të huaja të duken strukturat, ato nuk janë pa precedent. Në gjeologjinë tokësore, një ‘hoodoo’ është një majë e lartë dhe e hollë shkëmbi e formuar nga erozioni. Hoodoo-t zakonisht gjenden në mjedise të thata, si kanionet e Jutës dhe kolonat ndonjëherë mund të ngrihen sa një ndërtesë me dhjetë kate.

“Një teori që është shfaqur është se shkëmbi është një lloj konkrecioni i krijuar nga mineralet e depozituara nga uji në çarje ose ndarje në shkëmbinjtë ekzistues,” shpjegoi NASA.

“Këto konkrecione mund të ngjeshën së bashku, mund të jenë më të forta dhe më të dendura se shkëmbi rrethues dhe mund të mbeten edhe pasi shkëmbi përreth gërryhet.”

Vetë krateri Gale mendohet të jetë një shtrat liqeni i tharë, megjithëse ndoshta më i cekët dhe më kalimtar sesa supozonin dikur ekspertët. Formacionet shkëmbore brenda dhe rreth liqenit të lashtë po ndihmojnë për të zbuluar historinë e vërtetë të rajonit.

Shpërndaje