Ad image

Japonezët sjellin “makinën e ëndrrave”

Jeton Sopa
Jeton Sopa 14:31 -30/05/2022

Shkencëtarët japonezë lejojnë që ëndrra të riprodhohet si kur shikoni një video.Shkencëtarët në Japoni kanë krijuar një “makinë ëndrrash” – një pajisje që mund të riprodhojë përmbajtjen e ëndrrave të dikujt.Pajisja e re përdoret në mjekësi për ekzaminimin e detajuar të organeve të trupit duke përdorur teknologjinë magnetike dhe valët e radios.Megjithatë, ky imazh i modifikuar i rezonancës magnetike nuk përdoret vetëm për të lexuar ëndrrat, por edhe për t’i rindërtuar.

Kur një person zgjohet, ai do të jetë në gjendje të riprodhojë përsëri ëndrrën në ekran, kështu që është e pamundur ta harrojë atë.“Makina e ëndrrave” funksionon duke matur aktivitetin e trurit ndërsa njerëzit flenë. Të dhënat më pas futen në një algoritëm që rindërton ëndrrën dhe rindërtimi rezulton në riprodhimin e ëndrrës.Për të kuptuar këtë teknologji, duhet të imagjinohet një motor dhe një tru që funksionon sipas një modeli që shfaqet sa herë që motori vizualizohet.Algoritmet përdoren për të lidhur të dhënat e skanuara nga truri me imazhet përkatëse me të cilat ato lidhen.Studiuesit në Japoni pranojnë se teknologjia e tyre nuk është e përsosur, pasi saktësia e saj është rreth 60 për qind, por ka optimizëm se do të përmirësohet ndjeshëm në të ardhmen.

Shpërndaje