Ad image

Kush po i dërgon alarmet anonime për bomba?

Kosova News
Kosova News 16:40 -12/06/2022

Eksperti kroat i IT-së, Marko Rakar, komentoi raportimet e sotme për bomba të vendosura në disa qendra tregtare të Zagrebit.

“Teknologjia e sotme e bën relativisht të lehtë krijimin e një alarmi anonim që është i pamundur të gjurmohet. Rreziku i zbulimit, për dikë që vendos ta bëjë këtë, është relativisht i vogël”, tha Marko Rakar për HRT.

Disa media raportuan se ky raport erdhi përmes një domeni të regjistruar në Rusi. Rakar tha se është relativisht e lehtë të dërgosh një e-mail plotësisht anonim përmes internetit.

“Ka një sërë shërbimesh që shërbejnë për të dërguar një e-mail anonim dikujt. Edhe nëse policia jonë, si dhe policia ruse, kanë ardhur në serverin nga i cili është dërguar mesazhi, ai server fillimisht është konfiguruar që të mos regjistrojë asgjë për përdoruesit e atij shërbimi”, tha ai.

Është e vështirë ose e pamundur në atë pyll të të dhënave, shtoi ai, të zbulohet se kush është dërguesi.

I pyetur nëse ka ndonjë mjet kundër tij, Rakar thotë se mund të llogarisim në marrëzinë e atij që dërgoi një mesazh të tillë për të bërë një gabim që do të lejojë policinë ta gjejë atë.

“Policia nuk e ka të lehtë të zbulojë se kush është dërguesi,” shtoi ai.

Ai e konsideron këtë si shembull të sjelljes jashtëzakonisht të papërgjegjshme ndaj sigurisë publike.

“Pavarësisht supozimit se raporti është i rremë, askush me mendje të shëndoshë nuk mund ta injorojë një thirrje të tillë dhe policia duhet të përgjigjet. Policia po vihet në një pozitë jashtëzakonisht të vështirë”, tha ai.

Një alarm i tillë hap një sërë rreziqesh, thekson ai./kp/

TAGGED: , ,
Shpërndaje