Ad image

Bullgari: Shtatë projekte automobilistike me vlerë 2 miliardë levë janë duke u bërë

Bekim Morina
Bekim Morina 16:10 -02/06/2022

Ministri i Inovacionit dhe Rritjes i Bullgarisë Daniel Lorer deklaroi sot se industria e automobilave është një nga më të avancuarat, me vlerën më të lartë të shtuar.

“Bullgaria mund të kthehet në një qendër inovacioni për industrinë, veçanërisht kur bëhet fjalë për makinat elektrike,” tha ministri në forumin dyditor Automotive & Mobility Europa Jugore dhe Lindore, i cili po zhvillohet në Sofje.

Sipas Lorer, industria e automobilave tërheq investitorët e huaj në këtë vend, gjë që rezulton në një numër vazhdimisht në rritje të vendeve të punës.

“Ka një tendencë për një numër në rritje të investitorëve të interesuar për hapjen e fabrikave dhe qendrave të zhvillimit këtu,” tha ai.

Qeveritë janë të gatshme të promovojnë zhvillimin e industrisë gjatë viteve të ardhshme. Lorer sugjeroi se kjo mund të bëhet përmes Aktit të Promovimit të Investimeve.

Ministri foli për punën gjatë muajve të fundit në shtatë projekte të reja me vlerë mbi 2 miliardë levë.

“Nëse zbatohen, ato kanë potencialin për të krijuar më shumë se 4000 vende pune. Në maj, një prodhues japonez i makinave që tashmë ka objekte në Serbi kontaktoi Agjencinë InvestBulgaria për të pyetur për të bërë biznes këtu”, tha Lorer.

Në forumin Automotive & Mobility mori pjesë edhe presidenti Rumen Radev, i cili tha se industria e automobilave është industria me rritje më të shpejtë.

“Në vetëm 10 vjet ajo arriti në 10-12% të PBB-së. Nëse e mban këtë ritëm të rritjes, do të arrijë rreth 20 për qind”, tha Radev.

Sipas të dhënave të cituara nga presidenti, 90% e makinave të prodhuara në Evropë kanë komponentë që janë prodhuar në Bullgari dhe 80% e sensorëve të automobilave që shiten në Evropë janë prodhuar gjithashtu në këtë vend.

Kryeshefi ekzekutiv i Automotive Cluster Bulgaria, Lubomir Stanislavov tha se më shumë se 350 kompani punojnë në këtë sektor./BTA

Shpërndaje