Ad image

Qyteti i lashtë rishfaqet në lumin e Irakut

Kosova News
Kosova News 18:20 -09/06/2022

Qyteti i epokës së bronzit, në një vend arkeologjik të quajtur Kemune, është një relikte e Perandorisë Mittani që sundoi pjesë të Mesopotamisë veriore rreth vitit 1500 p.e.s. deri në vitin 1350 p.e.s. Studiuesit kanë njohur prej kohësh mbetjet e qytetit, por ata mund t’i hetojnë ato vetëm gjatë thatësirës.

Arkeologët gërmuan pjesërisht Kemune në vitin 2018 dhe zbuluan një pallat të humbur me mure 7 metra të larta dhe dhoma të zbukuruara me murale të pikturuara. Këtë herë, studiuesit hartuan pjesën më të madhe të qytetit, duke përfshirë një kompleks industrial dhe një objekt magazinimi shumëkatësh që ka të ngjarë të mbante mallra nga i gjithë rajoni, sipas një deklarate të lëshuar nga Universiteti i Tübingen në Gjermani.

“Rezultatet e gërmimeve tregojnë se vendi ishte një qendër e rëndësishme në Perandorinë Mittani,” tha në deklaratë Hasan Qasim, një arkeolog që punoi në vend dhe kryetar i Organizatës Arkeologjike të Kurdistanit.

Kemune është e vetmja qendër urbane e njohur nga Perandoria Mittani e vendosur direkt në lumin Tigër, duke sugjeruar kalimet e kontrolluara nga qyteti në këtë pjesë të rrugës ujore dhe mund të ketë qenë gjithashtu një pikë e rëndësishme lidhëse për perandorinë, tha për Live Science Ivana Puljiz, një arkeologe pranë Universitetit Freiburg në Gjermani, e cila gjithashtu punoi në gërmimet.

Një tërmet ka të ngjarë të shkatërroi pjesën më të madhe të qytetit rreth vitit 1350 p.e.s., por disa nga rrënojat e tij ruhen nën mure të shembur. Njerëzit e përmbytën vendin me ujë gjatë ndërtimit të Digës së Mosulit në vitet 1980 – arkeologët e dinin për Kemunen deri atëherë, por ata nuk e kishin studiuar vendin, sipas Puljiz.

Studiuesit rizbuluan Kemune në vitin 2010, por ata nuk ishin në gjendje të gërmonin derisa niveli i ujit të rezervuarit ishte mjaft i ulët gjatë një thatësire të madhe në vitin 2018. Ata patën një mundësi të dytë për të analizuar qytetin në vitin 2022, sepse Iraku duhej të përdorte ujin e rezervuarit për të parandaloni tharjen dhe dështimin e të korrave gjatë një thatësire tjetër të rëndë – Iraku është ndikuar shumë nga ndryshimet klimatike – kështu që niveli i ujit ishte përsëri mjaft i ulët, sipas deklaratës

Arkeologët kurdë dhe gjermanë bashkuan një ekip brenda disa ditësh pasi vendosën të hetonin Kemunen dhe punuan shpejt në vend në janar dhe shkurt, të pasigurt se kur do të kthehej uji. Midis rrënojave Mittani, ekipi zbuloi më shumë se 100 pllaka balte nga periudha e mesme asiriane (nga rreth 1365 p.e.s.).

Pasi Perandoria Mittani mori fund, asirianët ndërtuan një vendbanim të ri në Kemune dhe pllakat e tyre mund të përmbajnë shkrime rreth këtij ndryshimi të perandorive.

“Ne ende nuk e dimë se çfarë shkruhet në tekste”, tha Puljiz. “Por ne shpresojmë që ata të japin informacion për fillimin e sundimit asirian në rajon.”

Kemune tani është përsëri plotësisht nën ujë dhe studiuesit nuk e dinë se kur do të jenë në gjendje të kthehet.

“Është krejtësisht e paparashikueshme kur lokacioni do të rishfaqet”, tha Puljiz. “Ai mund të shfaqet në fillim të kësaj vere ose deri në disa vite nga tani.”/kp/

Shpërndaje