Ad image

Për herë të parë, Zvicra mund të lejojë rieksportin e armëve të saj

Kosova News
Kosova News 14:51 -25/01/2023

Zvicra po përgatitet të lejojë eksportin e armëve të saj në Ukrainë nëpërmjet vendeve të treta dhe për këtë arsye mund të ndryshojë ligjet që ndalojnë rieksportin e armëve, shkruan The Guardian.

Ndryshimet përkatëse në legjislacionin e vendit janë miratuar nga Komisioni i Sigurisë i Këshillit Kombëtar Zviceran. Propozimi për ndryshimin e ligjit u mbështet nga 14 anëtarë të komisionit, ndërsa kundër ishin 11 deputetë.

“Shumica e anëtarëve të komisionit besojnë se Zvicra duhet të kontribuojë në sigurinë evropiane dhe, në përputhje me rrethanat, të sigurojë një mbështetje të madhe për Ukrainën”, thuhet në një deklaratë në faqen e internetit të parlamentit.

Në të njëjtën kohë, u theksua se ndryshimet e propozuara përputhen me Ligjin për Neutralitetin Ushtarak të Zvicrës, sepse nuk lejojnë eksportin e drejtpërdrejtë të pajisjeve ushtarake në zonën e konfliktit, por vetëm rieksportin nga vendet që blejnë armë zvicerane.

Gjithashtu u theksua se rieksporti mund të ndalohet nëse armët i dorëzohen një vendi që ka shkelur ndalimin e përdorimit të forcës në përputhje me Këshillin e Sigurimit të OKB-së ose nëse Asambleja e Përgjithshme e OKB-së vendos që një shkelje e tillë ka ndodhur.

Ndryshimet në ligj do të kërkojnë miratimin e të dy dhomave të Parlamentit. Përpara kësaj, Zvicra i përmbahej rreptësisht neutralitetit dhe refuzoi të lëshonte një licencë për furnizimin me armë Ukrainës.

Më herët, ministri i Jashtëm zviceran Ignazio Cassis ka thënë se vendi ishte nën presion ndërkombëtar për konfiskimin e aseteve ruse për të rindërtuar Ukrainën.

“Ekziston tashmë presion ndërkombëtar që të gjitha vendet të marrin pjesë, duke përfshirë edhe ne”, ka thënë Cassis për Zuger Zeitung, duke theksuar se Zvicra nuk mund “të marrë vetëm para që nuk i përkasin”.

“Për të përdorur asetet ruse për të ndihmuar Ukrainën, Zvicra duhet të ndryshojë legjislacionin kombëtar dhe të ndryshojë ligjin ndërkombëtar, në veçanti, Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut”, ka thënë Cassis.

Shpërndaje