Ad image

OKB: Mbi 800 milionë persona do të përballen me pasiguri ushqimore

Kosova News
Kosova News 13:43 -03/06/2022

Duke adresuar krizën globale të ushqimit e shkaktuar nga pandemia dhe lufta e Rusisë në Ukrainë, ndihmësdrejtori i Përgjithshëm i Agjencisë së OKB-së për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), Abdul Hakim Elwaer tha se nuk do të kishte një krizë të urisë, por një mungesë të ushqimit për një kohë të gjatë, veçanërisht në vendet me kapacitet të ulët prodhimi.

Duke adresuar krizën globale të ushqimit e shkaktuar nga pandemia dhe lufta e Rusisë në Ukrainë, ndihmësdrejtori i Përgjithshëm i Agjencisë së OKB-së për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), Abdul Hakim Elwaer tha se nuk do të kishte një krizë të urisë, por një mungesë të ushqimit për një kohë të gjatë, veçanërisht në vendet me kapacitet të ulët prodhimi.

“Mbi 800 milionë banorë në botë tashmë po përballen me një pasiguri ushqimore”, tha Elwaer.

Duke folur gjatë takimit vjetor të Grupit të Bankës Islame për Zhvillim në Egjipt, ai tha se kriza e ushqimit nuk ka filluar sot, pasi rajoni i Lindjes së Mesme dhe Afrikës Veriore (MENA) është përballur me këtë krizë për një kohë të gjatë.

Ai theksoi problemet globale të vazhdueshme si mungesa e ujit dhe ndryshimet klimatike ndërsa shtoi se tashmë ekziston një mungesë e aftësisë për të prodhuar ushqim.

Elwaer vuri në dukje se burimet e ujit nuk janë më të qëndrueshme, “kështu që nuk mund të varemi nga i njëjti prodhim kulture dhe sezone korrjeje në të njëjtën kohë si gjithmonë”.

Rusia, Ukraina dhe rajoni i Detit të Zi ofrojnë alternativa të mira për furnizimin me ushqim të lirë për rajonin më të afërt të Afrikës së Veriut, që importon 80-90 për qind të grurit dhe vajit ushqimor neto.

Pas fillimit të luftës, produktet bazë ushqimore si gruri, vaji dhe sheqeri shënuan një rritje të konsiderueshme të çmimeve.

Çmimi i grurit u rrit nga niveli 300 dollarë në nivelin 500 dollarë ndërkohë që disa vende, përfshirë Rusinë, Ukrainën, Indinë dhe Kazakistanin, pezulluan ose kufizuan eksportet e këtyre nevojave bazë.

Duke kujtuar se kriza Rusi-Ukrainë filloi gjatë procesit të rimëkëmbjes së pandemisë, ai tha se furnizimi i botës me nevojat bazë ishte pezulluar ose ndërprerë.

“Ka disa vende që ende e ndjenë veten të sigurt, por janë në panik sepse duan të gjejnë burime alternative”, theksoi ai.

“FAO po ofron këshilla për politika, të dhëna dhe informacione mbi tregun global, çmimet dhe vendndodhjet për proceset alternative dhe proceset e prodhimit vendas”, shtoi ai. /kp/

TAGGED: , , ,
Shpërndaje