Ad image

OECD: Lufta në Ukrainë ka errësuar perspektivën për ekonominë globale

Kosova News
Kosova News 16:47 -08/06/2022

Lufta në Ukrainë ka errësuar ndjeshëm perspektivën ekonomike, megjithëse ekonomia botërore duhet të shmangë stagflacionin e parë në vitet 1970, tha sot Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), duke ulur parashikimet e rritjes dhe duke rritur vlerësimet e inflacionit.

Ekonomia botërore, sipas parashikimeve të OECD, do të rritet me 3 për qind këtë vit, shumë më e ulët se 4.5 për qind e pritur nga parashikimi i fundit, në dhjetor të kësaj organizate.

Rritja më pas do të ngadalësohet në 2.8 për qind vitin e ardhshëm, nën vlerësimin e mëparshëm prej 3.2 për qind, sipas Rishikimit Ekonomik më të fundit të OECD, me seli në Paris.

Në të njëjtën kohë, organizata beson se rritja e çmimeve nuk ka gjasa të ngadalësohet në të ardhmen e afërt dhe pret që inflacioni të arrijë në 8.5 për qind në vendet anëtare të OECD këtë vit, përpara se të bjerë në 6.0 për qind më 2023.

Një parashikim i mëparshëm parashikonte një normë maksimale të inflacionit prej 5 për qind për 2022 dhe më pas rënien graduale të tij në 3 për qind vitin e ardhshëm.

Pavarësisht parashikimeve për rritje më të ulët ekonomike dhe inflacion më të lartë, OECD beson se rreziku i stagflacionit është i kufizuar, si në mesin e viteve 1970, kur çmimet e naftës goditën inflacionin dhe uli papunësinë.

Në veçanti, ekonomitë e zhvilluara, rritja e të cilave sot është shumë më e nxitur nga sektori i shërbimeve sesa në vitet 1970, tani janë më pak intensive energjetike dhe bankat qendrore kanë “duart më të vendosura” për të luftuar inflacionin, pavarësisht se qeveritë janë më të shqetësuara për papunësinë. tha OECD.

Ndërsa stimuli fiskal nga periudha e pandemisë hiqet, OECD parashikon rritje ekonomike të SHBA-së prej 2.5 për qind këtë vit dhe një ngadalësim të rritjes në 1.2 për qind më 2023, më pak se parashikimet e mëparshme të rritjes prej 3.7 për qind më 2022 dhe 2.4 për qind më 2023.

Ai vlerëson gjithashtu se ekonomia kineze, e cila është goditur nga një valë e re mbylljesh për shkak të COVID-it, do të rritet me 4.4 për qind këtë vit dhe 4.9 për qind në 2023, në vend të 5.1 për qind të pritur më parë.

Për shkak të ekspozimit më të madh ndaj importeve ruse të energjisë dhe pasojave të luftës në Ukrainë, OECD e sheh rritjen e ekonomisë së eurozonës këtë vit në 2.6 për qind dhe vitin e ardhshëm në 1.6 për qind, që është dukshëm më e ulët se parashikimet e mëparshme prej 4.3 dhe 2.5 për qind, respektivisht./KP/

Shpërndaje